By continuing use this site, you agree to the Terms & Conditions and our use of cookies.

Защо среброто потъмнява? Как да почистим сребърните бижута?

Защо среброто потъмнява? Как да почистим сребърните бижута?

Още от древността сребърните украшения са били предпочитани заради красотата и елегантността си. Неслучайно латинското наименование на среброто означава блестящ, бял, защото всички бижута, изработени от него излъчват деликатен блясък. С времето обаче те могат да променят цвета си и да потъмнеят. 

Важно е да се знае, че това не е повод за безпокойство, а напълно естествен химичен процес, който протича в сплавта. Причината е, че бижутата никога не се правят от чисто сребро, тъй като металът е твърде пластичен и мек и физически не позволява да бъде обработен. За да му се придаде твърдост и форма, трябва да се добави подходящ елемент като медта, който да е в определени количества. Затова при избора на сребърни бижута винаги трябва да се обръща внимание и на тяхната проба – 925 е установена като най-качествената. 

Съединението на среброто с друг метал обаче, е причината да се образува тънък корозивен слой върху повърхността на бижутата. Периодът, в който може да се прояви, е относителен, защото зависи от ежедневната употреба, грижа и дори природни условия. 

Пример са съдържащите се във въздуха серни и сероводородни съединения, чиято реакция със среброто също причинява корозия. Сяра има в някои почистващи препарати, също и в козметични продукти – парфюми, кремове, боя или лак за коса, които могат да ускорят потъмняването. За да се избегне този ефект, е препоръчително бижутата да се свалят преди използването на козметика, преди баня или влизане във воден басейн. 

Най-добрата грижа за среброто включва неговото почистване с подходяща бижутерска кърпичка и съхранение в кутия за бижута, която го предпазва от влажност, навлизане на въздух и допир с други метали, които да причинят загуба на блясък. 

Ако вече се наблюдава потъмняване на сребърните бижута, използвайте паста за почистване на сребро, полираща кърпа или течен полиращ препарат, следвайки инструкциите на производителя.

Не се препоръчват широко разпространените начини на почистване като сода бикарбонат, паста за зъби и други. Много от тях са абразивни и могат да повредят повърхността на бижутата и така те за задържат дори повече нечистотии.

На пазара вече има много достъпни специализирани препарати за почистване на сребро и ние ви препоръчваме да използвате именно тях за грижа на любимите ви бижута.

С правилно съхранение и почистване, сребърните бижута ще се радват на дълъг живот и ще запазят своя блясък за дълго време.

    Leave a Reply