By continuing use this site, you agree to the Terms & Conditions and our use of cookies.

Защо камъните на бижутата изпадат и как да го предотвратим?

Защо камъните на бижутата изпадат и как да го предотвратим?

Симбиозата между блясъка на среброто и красотата на различни цветни камъни създава от всяко бижу шедьовър. Такъв тип украшения са чудесен избор за по-специални поводи и елегантни визии. Деликатната им изработка изисква определена поддръжка, а с цел да се предотврати изпадането на камъка, е необходимо да се вземе предвид и начина му на захващане. 

Ако камъните са залепени към бижутата, важно условие е да се пазят от намокряне. Ако температурата на водата е по-висока или твърде ниска, тя може да неутрализира лепилото и да причини изпадането. Залепващите свойства могат да бъдат повлияни и от различни по вид препарати или химикали. Ако все пак се налага работа с такива, хубаво е бижутата, независимо дали гривни, обеци или колиета, да бъдат свалени през това време. При механичното закрепяне, което обгръща камъка с тънък обков или крачета, издръжливостта е по-голяма, а изпадането му сведено почти до минимум. В този случай единствено трябва да се внимава за натиск, удар или закачване на бижуто от дреха, което се случва изключително рядко.  Възможно е камъните да изпаднат и поради някои лични навици.

Задължително е например бижутата да се свалят преди сън, тъй като под силата и тежестта ни може да  получат нараняване или лека деформация. Поради същата причина не бива да се носят по време на по-тежки физически действия и спортни активности. За запазването на цялостния вид на бижуто и предотвратяване на изпадането на камъни, е необходима и редовна поддръжка. Тя включва правилно съхранение в кутия или органайзер. Така се гарантира предпазване от удари, влажност, прах и други неблагоприятни условия.

Спазвайте тези съвети и проверявайте бижутата си редовно. Ако все пак забележите камъни, които се отлепват или са изпаднали, винаги може да бъдат поставени обратно на мястото си чрез услугите на почти всеки бижутериен магазин.